19 jaar en 196 dagen was Juninho Bacuna toen hij zijn 3e rode kaart van het seizoen pakte. De middenvelder van FC Groningen kwam afgelopen zondag tegen Sparta Rotterdam met twee vliegende benen in op Mart Dijkstra. De verdediger van de Spartanen kon verder, Bacuna niet. Hij kreeg van scheidscrechter Allard Lindhout een directe rode kaart voorgeschoteld en pakte een “bijzonder” record.  

Brian Vesseur

Dat Bacuna tegen Sparta in actie mocht komen, was niet vanzelfsprekend. Vorige week – tegen Feyenoord (2-0 voor de koploper) – werd hij met een directe rode kaart gestraft voor een tackle op Terence Kongolo. Zo stevig was die overtreding achteraf niet, dus werd die kaart kwijtgescholden.

Rode kaart nummer 1 pakte Bacuna tegen PSV, in de 4e wedstrijd van het seizoen. Na 32 minuten werd hij er al afgestuurd met tweemaal geel. Wonder boven wonder wist Groningen alsnog 0-0 te spelen in Eindhoven.

Record
Juninho is sinds zondag recordhouder in de Eredivisie. De talentvolle middenvelder is de jongste speler met 3 rode kaarten in 1 seizoen. Feestje bij de familie Bacuna: grote broer Leandro (25) was de eerdere recordhouder. Ook hij kreeg zijn 3 rode kaarten namens FC Groningen.

Balotelli
Bacuna was niet de enige die dit weekend zijn 3e rode kaart van het seizoen pakte. In de Franse Ligue 1 kreeg Mario Balotelli ook voor de 3e keer de rode kaart voorgeschoteld. Pijnlijk, want de Italiaanse spits is dit jaar best goed bezig. Hij houdt zich in, maakt doelpunten en is belangrijk voor zijn ploeg Nice. Oordeel zelf maar, was deze rode kaart terecht?