Van vrijdag tot en met zondag wordt er volop gestreden op en in de sportvelden, -banen en -baden. Sportgek Brian Vesseur vertelt elke maandag wat hem opviel tijdens het sportweekend.

De afgelopen jaren werd de Formule 1 overheerst door Lewis Hamilton in zijn Mercedes. Afgelopen seizoen kende de Engelsman wat pech, maar werd hij toch tweede achter ploeggenoot Nico Rosberg. De Duitser stopte – na het winnen van het WK – meteen als F1-coureur. Mercedes haalde Valtteri Bottas als opvolger en de renstal besloot de 2 coureurs gelijk te behandelen.

Dus was er geen sprake van een ‘eerste coureur’. Dat Hamilton tijdens de eerste race tweede werd achter Sebastian Vettel van Ferrari en de Grand Prix in China zelfs won, maakte niks uit. Gewoon toeval.

Eerste wapenfeit

Bottas leek zich afgelopen weekend voor het eerst te bewijzen. Hij reed zichzelf tijdens de kwalificatie naar pole position. Oftewel: hij mocht zondag tijdens de race helemaal vooraan starten. Het moment van de Fin leek eindelijk daar. Nu kon hij laten zien gelijkwaardig te zijn aan Hamilton.

Niets bleek minder waar toen Vettel ervandoor crosste en Bottas meteen achter zich liet. Het gat was 6 seconden tussen de twee, terwijl Hamilton zat te balen achter zijn teamgenoot. Totdat Mercedes ingreep: Bottas moest Hamilton voor laten gaan, om de strijd aan te gaan met Vettel. Zo gezegd, zo gedaan. Hamilton was de nieuwe nummer 2 in de race.

Het gat dichten lukte niet, maar Hamilton kwam wel dichtbij. Mercedes wilde eerst dus geen voorkeur uitbrengen, maar werd tijdens de Grand Prix in Bahrein verplicht om zijn goede plekkie op te geven. Voor de rest van het seizoen weten we: Hamilton moet Mercedes kampioen maken, Bottas moet het de tegenstand lastig maken.

Een ondankbare rol, maar misschien wel zijn eigen schuld. Hopelijk voor de Fin kan hij zich herpakken.