Bedrijven verzinnen tegenwoordig de meest gekke functienamen in de hoop dat meer jongeren op een openstaande vacature zullen reageren. Centjesteller, boevenvanger, analist ninja, eindbaas, kampioen in afdingen. Serieus. Geen grap.

Volgens Jan Meulendijks, van HR-bureau Tentoo, zijn de nieuwe namen wel degelijk een manier om meer jongeren aan te trekken, mits je de juiste strategie gebruikt. “Met alleen het geven van opvallende functietitels trek je niet opeens veel jonge talenten aan. Het moet onderdeel zijn van een strategie om je als werkgever in de markt te zetten. Het moet ook passen bij het bedrijf. Je bedrijfscultuur en de branche waar je in zit moeten passen bij de functietitels. Anders sla je de plank mis.”

Prima. Maar zijn deze functienamen eigenlijk niet gewoon ontzettend kinderachtig, welke strategie je dan ook mag gebruiken? Wie wil er nou een eindbaas die jou een analist ninja noemt? En welke crimineel neemt een boevenvanger nog serieus? Hoewel vrijwel iedereen die ervan hoort direct in de lach schiet, zijn er ook nuchtere jongeren, die het nut van de nieuwe functienamen wel kunnen inzien. Jongeren als Bernadette (20). “Ik denk dat het slim is van bedrijven om dit soort nieuwe functieomschrijvingen te gebruiken. We leven in een tijd waarin we al onze successen graag laten zien op social media en ‘editorial team assistent’ klinkt dan misschien stukken interessanter dan secretaresse, om maar een voorbeeld te noemen.”

Toch lijkt deze uit Amerika overgewaaide trend, om in Nederland functies Engelse namen te geven, ook al achterhaald. Een nieuwe trend is geboren. Waar een verkoper een paar jaar geleden plots ‘sales manager’ werd genoemd, is dat nu veranderd in ‘sales tijger’. En de functie ‘secretaresse’ veranderde ondertussen al in ‘directeur eerste indrukken’.

vacature-coolblue

Coolblue is een van de bedrijven die de nieuwe functienamen gebruikt.

Bernadette kan zich er wel in vinden. Maar of ze daar over twintig jaar nog steeds zo over denkt? Bestaande werknemers met deze functies kunnen er niet echt om lachen. Iris (40) is secretaresse. Of tegenwoordig dus ‘directeur eerste indrukken’. “Door deze nieuwe functienaam voelt het alsof de inhoud van de functie niet serieus genomen wordt. Ik kan me niet voorstellen dat iemand zo genoemd wil worden. Ik zeker niet in ieder geval.”

Niet erg, volgens Jan. “Het is niet zo dat álle jongeren zich sneller aangesproken voelen tot dit soort functietitels. Het is een bepaald soort mensen dat zich aangesproken voelt. En als een bedrijf juist die jongeren wilt bereiken, dan is het slim het in te zetten. Degene die het niet aanspreekt reageert niet, en dat is ook de bedoeling.”

Maar zijn er wel jongeren die op dit soort functieomschrijvingen reageren? “Ik denk dat de functies hier niet minder serieus door worden genomen,” zegt Bernadette. “Het takenpakket blijft hetzelfde, alleen de naam wordt iets hipper gemaakt. Jongeren herkennen zich in dit soort taalgebruik.” Wel kan ze zich voorstellen dat jongeren te makkelijk gaan denken over hun taak als ‘centjesteller’ of ‘sales tijger’. Ervaring heeft ze uit eigen hand. “Ik heb een keer gereageerd op een vacature als ‘sales tijger’, omdat het heel tof klonk. Toen ik erachter kwam dat het vooral bestond uit krantenabonnementen verkopen in winkelcentra, voelde ik me wel een beetje misleid.”

Ook op de website van de Nationale Vacaturebank zijn de opvallende functieomschrijvingen terug te vinden.

Ook op de website van de Nationale Vacaturebank zijn de opvallende functieomschrijvingen terug te vinden.

Of de nieuwe functietitels daadwerkelijk op visitekaartjes gedrukt zullen worden? Voor Iris is dat zeker geen optie. “Voorop staat dat ik serieus genomen wil worden. En zit zijn geen serieuze namen voor functies.” Ook Bernadette is er niet helemaal zeker van. Ze is columnist, plots dus ‘professioneel buttkicker’. Maar of ze daar nou echt blij van word? “ Ik hou het toch bij columnist. Ik zou mezelf nooit zien als ‘professioneel buttkicker’. Voor mij voelt zo’n term overdreven.”

Jan bekijkt de discussie rondom de nieuwe namen optimistisch: “Feit is wel dat wij het nu hebben over deze gekke functietitels. Dus de werkgevers trekken er in ieder geval wel aandacht mee!”

Op een rijtje, de functieomschrijvingen die wij het meest hilarisch vonden:

  1. Centjesteller (controleur)
  2. Boevenvanger (politieagent)
  3. Hygiëne en onderhoud topper (schoonmaker)
  4. Kampioen in afdingen (inkoper)
  5. Eindbaas (directeur)