Ben jij ook af en toe onzeker? Je bent niet de enige! YouTubster Romane Kuijt, Acteur en YouTuber Niek Roozen en Bastiaan Rosman van DrugsLab vertellen over hun ervaringen met onzekerheid.

Julia Bartelink

Romane Kuijt, 21 jaar, YouTuber

“Mijn puberteit was, net als denk ik elke puber, best heavy! Alles verandert: je lichaam, je vrienden, school en nog véél meer. Het is echt een moment in je leven waar je jezelf leert kennen. Dat was bij mij in ieder geval wel zo. Toen ik 12 jaar was had ik best een onzekere tijd. Het begon toen mijn vriendinnen naar een hele andere middelbare school gingen. Mijn wereld brak. Als ik er nu aan denk slaat het eigenlijk nergens op, want ik maakte binnen no time weer nieuwe vrienden. Ik was wel heel verlegen, puur omdat ik niemand kende en ik bang was dat mensen mij niet leuk zouden vinden. Ik herinner mij dat ik toen erg onzeker was. Ik hield mij heel erg bezig met wat andere van mij vonden en dat is zó niet de bedoeling! Ik was vooral onzeker over mijn lengte, want ik was veel kleiner dan de gemiddelde scholier. Af en toe kreeg ik wel eens een opmerking naar mijn hoofd geslingerd, maar ik negeerde dat gewoon.

Verander nooit voor anderen, want uiteindelijk heb je er alleen maar jezelf mee. Je bent perfect hoe je bent van binnen en buiten.

Gelukkig ben verder ik altijd dicht bij mijzelf gebleven en ben ik niet mijzelf gaan veranderen voor anderen. Dit is ook zeker mijn ultieme tip voor als je onzeker bent. Verander nooit voor anderen, want uiteindelijk heb je er alleen maar jezelf mee. Je bent perfect hoe je bent van binnen en buiten. Niemand heeft het recht om iets over jou te zeggen. Af en toe krijg ik nog steeds haatreacties onder mijn Youtube video’s, maar het boeit mij totaal niet meer. Het is namelijk heel makkelijk om je mening klakkeloos op internet achter te laten. So not worth it, you are better than that :)”

Niek Roozen, 20 jaar, acteur en YouTuber

“In mijn puberteit was ik nooit de gespierde jongen. Daar baalde ik van. Ook op school twijfelde ik wel eens of mensen me aardig vonden. Dat zijn dingen waar ik onzeker over was in mijn puberteit. Ik ging om met deze onzekerheid door mezelf aan te kijken in de spiegel en te denken dit is jouw lichaam en daar kan je niks aan veranderen. Wat betreft spieren kan je naar de sportschool gaan. Ik heb er voor gekozen om happy te zijn met mezelf. Maar ik heb ook wel eens periode gehad dat ik een enorme drive had om te trainen. Dat kwam niet voort uit onzekerheid maar meer uit een schoonheid ideaal. Maar als ik dan weer een maand of 2 aan het afzien was, kwam ik erachter dat ik er niet gelukkiger van ging worden.

Ik heb schijt aan wat mensen over mij denken die ik niet ken. Dat had ik altijd al. Ik vind het ook niet erg om mezelf voor lul te zetten midden op straat. Ik vind het echter wel heel belangrijk dat een goede regisseur of mensen van mij vak gebied positief over mij te spreken is. Ik heb soms wel bevestiging nodig van iemand dat ik goed bezig ben.

Als je onzeker bent probeer geen rare sprongen te gaan maken, blijf jezelf!

Momenteel ben ik nog steeds wel eens onzeker. De toekomst is onzeker, ik kan niet voorspellen wat ik over een jaar aan het doen ben, dat heeft wel een tijdje zorgen opgeleverd in m’n hoofd. Maar ik heb mij daar bij neergelegd. Dat hoort nou eenmaal bij acteur zijn. Je hebt niet altijd werk. Mijn tip voor iedereen die onzeker is: als je onzeker bent probeer geen rare sprongen te gaan maken, blijf jezelf!”

Bastiaan Rosman, 24 jaar, presentator BNN Drugslab

Afbeeldingsresultaat voor bastiaan rosman“Ik heb hele leuke tijden gehad, maar ook minder leuke tijden. Ik heb heel erg een identiteitscrises gehad, wat wil zeggen dat ik niet goed wist wat ik eigenlijk met mijn leven wilde en waar ik voor stond. Mensen vonden mij meestal raar, ik ben namelijk ook best een apart persoon en als iemand mij raar noemde kon ik hier erg mee zitten. Maar waar ik dat vroeger heel erg vond heeft het mij wel geholpen. Raar zijn is niet stom, het is juist iets unieks. Het maakt je een uniek persoon en ik ben er eigenlijk heel ver mee gekomen. Als iemand mij nu raar noemt, zie ik het als een groot compliment.

Ook  had ik heel erg last van jeugdpuistjes, over mijn hele gezicht. Dit vond ik vroeger echt verschrikkelijk maar ik kon hier vrij weinig aan doen. Ik werd er ook vaak mee gepest, mensen riepen mij vaak na. Ik had altijd wel een grote mond, maar op een of andere manier durfde ik niet terug te roepen.

Blijf altijd jezelf. Doordat ik mezelf ben gebleven heb ik nu bereikt wat ik altijd al wilde doen. Elk persoon is uniek en dat ben jij ook.

Nog steeds kan ik heel onzeker zijn over dingen, maar ik heb mezelf aangeleerd dat je bent wie je bent en niet meer je best kan doen dan dat je al doet. Ik heb ook hele fijne vrienden en familie om mij heen die super trots op mij zijn en daar houd ik mij heel erg aan vast. Mijn tip is: Blijf altijd jezelf. Doordat ik mezelf ben gebleven heb ik nu bereikt wat ik altijd al wilde doen. Elk persoon is uniek en dat ben jij ook.