Het Nederlands elftal verzamelt vandaag weer eens. Onze Oranje Leeuwen gaan namelijk aanstaande zaterdag op bezoek bij Bulgarije, om een WK-kwalificatiewedstrijd te spelen. Een paar dagen later komt de selectie van Italië naar Nederland voor een oefenwedstrijd. Bondscoach Danny Blind maakte vrijdag zijn selectie bekend. Wat opvalt: alles.

Brian Vesseur

Laten we maar beginnen met de verdediging. Wel zo makkelijk. Blind selecteerde verrassend Matthijs de Ligt, goed voor een handjevol wedstrijden in Ajax 1. De 17-jarige centrale verdediger werd – evenals ploeggenoot Nick Viergever – opgeroepen als vervanger van de (geblesseerde) gevestigde orde. Terwijl Jan-Arie van der Heijden koploper is met zijn ploeg Feyenoord, een uitstekend seizoen speelt en met zijn club weinig goals tegen krijgt. Wat moet zo’n man doen om geselecteerd te worden?

Blind doet zijn ogen dicht

Nog erger is de linksbackpositie. Er zijn geen echte linksbacks geselecteerd, maar 2 ‘alleskunners’: Daley Blind en Bruno Martins Indi. Jetro Willems (PSV) en Terence Kongolo (Feyenoord) zijn geblesseerd. Maar Patrick van Aanholt (Crystal Palace), Erik Pieters (Stoke City) en Nathan Aké (Chelsea) worden compleet over het hoofd gezien.

Blind heeft vijf buitenspelers meegenomen. vier daarvan spelen in een grote Europese competitie, één daarvan bij Feyenoord: Steven Berghuis. De aanvaller is misschien wel een van de mindere schakels in de succesformatie van Giovanni van Bronckhorst. Ondertussen zitten er zes middenvelders in de selectie, maar Leroy Fer (Swansea City) en Marten de Roon (Middlesbrough) horen daar niet bij. Fer beleeft een persoonlijk successeizoen, met al zes goals in de Premier League.

Het masterplan van Blind

Tien van de geselecteerde spelers komen uit in de Eredivisie. Ondertussen worden grote Premier League-spelers overgeslagen. Dat is opmerkelijk. Maar misschien is Blind wel bezig met een masterplan. Misschien wil hij zoveel mogelijk Eredivisie-spelers selecteren, zodat andere jongens op lange termijn gaan denken: ‘Mm, ik moet in Nederland voetballen om geselecteerd te worden.’

Die gasten komen terug naar Nederland en vervolgens wordt de Eredivisie weer een stuk sterker. Het zou kunnen. Met een hele berg fantasie, dat wel. Laten we duimen dat Blind slimmer is dan hij zich voordoet.