Ben je nog geen 18, maar drink je wel graag een biertje? Dan ga je het lastig krijgen in de Amsterdamse kroegen. De controles worden namelijk aangescherpt, om bezopen jongeren tegen te gaan in de hoofdstad.

Uit een onderzoek van het Amsterdamse B&W is gebleken dat jongeren nog steeds veel te makkelijk aan alcohol komen in het uitgaansleven. Het barpersoneel controleert niet of te weinig op leeftijden en stopt ook niet op tijd met schenken als de gasten beschonken, dronken of gewoon strontlazarus zijn. Zolang er geld verdiend kan worden, wordt er gewoon getapt.

Het onderzoek werd gedaan door acteurs die als zogenaamde mystery shoppers overal drank gingen halen. Dus niet alleen in de kroegen, maar ook in supermarkten, slijterijen en sportkantines bestelden zij een goudgele pretcilinder, in de hoop dat zij hun ID niet tevoorschijn hoefden te toveren. En dat lukte dusdanig vaak, dat de gemeente de controles dus nóg strenger wil laten uitvoeren. Er zullen meer jonge handhavers worden ingezet en er zal extra preventie komen in de café’s.

In supermarkten en slijterijen heb je overigens de minste kans om illegaal drank mee te krijgen, want daar worden de controles nog het beste uitgevoerd in Amsterdam.