We kennen Shell allemaal als één van de grootste spelers op de oliemarkt. Aangezien het zo’n groot bedrijf is, verwacht je dat ze intern aandacht aan belangrijke thema’s als het milieu besteden. Ruim 20 jaar geleden ontstond de eerste rel rondom Shell en het milieu, maar uit gelekte documenten blijkt nu dat het bedrijf al eerder zijn schouders ophaalde als het ging om klimaatverandering.

Indra Jager

Die eerste rel draaide om de Brent Spar. Dat was een olieplatform, onder andere eigendom van Shell, waar olie afkomstig uit het Schotse Brentveld werd opgeslagen. Toen het opslaan in 1995 niet meer nodig was, wilde Shell dit platform laten afzinken in de zee, waar Greenpeace fel tegen protesteerde. Deze rel bracht de wereld in één klap op de hoogte van de milieubelastende acties van Shell.

Hoewel Shell daarna beterschap beloofde en een minder milieubelastende tak oprichtte (die inmiddels al niet meer bestaat, omdat het niet genoeg opleverde), blijkt uit een oude video dat ze al ruim vóór de Brent Spar op de hoogte waren van de gevaren die zij veroorzaken voor het klimaat. Desondanks zijn zij sinds de jaren negentig onder andere één van de grootste spelers geworden in teerzandolie. Dit is één van de meest vervuilende energiebronnen op aarde. Daarnaast investeerde Shell afgelopen jaren tientallen miljarden(!) euro’s om olie en gas te winnen op plekken als de diepzee en de Noordpool, die eerder nog onbereikbaar waren.