Kun je het je voorstellen: extra betalen om te dansen. In Brussel schijnt het heel gewoon te zijn. Al tientallen jaren hanteert de regering een taks waarbij café-eigenaren belasting moeten betalen voor iedere klant die danst. Maar niet ieder café werkt daar aan mee.

Kort geleden deed een waakzame controleur van de gemeente Brussel een toevallige ontdekking. Tijdens een avondwandeling kwam hij erachter dat er in café Bonnefooi, midden in het centrum van de stad, gedanst werd! Opmerkelijk, want dat gebeurde dus hartstikke illegaal. Het café betaalde namelijk geen danstaks aan de gemeente.

Nicolas Boochie, eigenaar van Bonnefooi, kon het bijna niet geloven toen de controleur op de stoep met een belastingaangifte stond te zwaaien. “Ik dacht eerst dat het om een grap ging, maar het bestaat dus echt,” zegt Nicolas tegen het Belgische Bruzz. Niets bleek minder waar. Sterker nog: Bonnefooi is het enige café in Brussel dat de taks niet betaald! De overige 38 kroegen en cafés in de stad betalen de danstaks al jaren, nadat ze zich vrijwillig aanmelden.

Op de website van de gemeente is het even zoeken, maar hier staat het toch echt. Sinds 1950 zijn cafés verplicht om veertig cent belasting te betalen per dansende klant. De gemeente stelde deze ‘Belasting op de gewone danspartijen’  in, omwille van de volgende reden: De belasting wordt gerechtvaardigd met het idee dat de gewone danspartijen voor de stad bijkomende uitgaven meebrengen, meer bepaald op het gebied van veiligheid, openbare rust en openbare orde”. Dansen brengt extra kosten met zich mee, en daar zit de stad niet op te wachten. Een taks als gevolg.

Nou klinkt veertig cent misschien weinig, de gemeente is zo vrij geweest om een berekening te maken. En dat is voor het café toch een tegenvaller. Namelijk: uitgegaan wordt van zo’n 50 bezoekers op een avond in het weekend. Dat betekent 20 euro per dag, 160 euro per maand. De stad verdient zo mooi 91.920 euro per jaar aan de danstaks. ‘Belachelijk, niet van deze tijd, en slecht voor het imago van de stad’ vinden velen.

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat Bonnefooi tot nu toe gewoon geluk heeft gehad. Ze hebben de belasting nooit betaald, simpelweg omdat de gemeente pas sinds kort weet dat er gedanst wordt in het café. Na de ontdekking van de belastingcontroleur is een functionaris hoogstpersoonlijk langsgekomen om vast te stellen of en hoeveel mensen binnen aan het dansen waren. Incognito. Echt waar. Maar zo makkelijk laat Nicolas zich niet kennen. Als reactie riep hij de actie Verboden te Dansen in het leven. Bedoeld als grap, maar toch.

De gemeenteraad van de stad Brussel heeft maandagavond de hernieuwing van de gemeentelijke belasting goedgekeurd. Ook de ‘belasting op de gewone danspartij’.  En dat ondanks de felle kritiek van afgelopen weken. Maar de gemeenteraad liet zich daardoor niet van de wijs brengen. “We gaan die belasting niet afschaffen omdat er één café is dat ze niet wil betalen,” verklaart schepen Close. Vanaf deze week zal Bonnefooi dus echt de taks moeten betalen.

Benieuwd of het Nicolas lukt om zijn gasten ervan te weerhouden te dansen? TMI reisde af naar het zuiden om polshoogte te nemen.