De ene politicus is de andere niet. Dit blijkt voornamelijk uit de grote verschillen in de standpunten van de partijen, maar ook het uiterlijk verschilt erg per politicus. Zo staat onze huidige minister-president bekend om zijn oubollige bril en zouden we ons Geert Wilders niet voor kunnen stellen zonder zijn geblondeerde coupe. Maar hoe beïnvloeden de looks van politici ons stemgedrag, sleept een knappe politicus ook daadwerkelijk eerder onze stem binnen?

Valerie van Oost & Sietse Orie

Tijdens de afgelopen Amerikaanse verkiezingen werd bijvoorbeeld het uiterlijk van President Donald J. Trump al veelvuldig besproken, vanwege zijn altijd keurige, ietwat wijde pak met de standaard rode stropdas. Maar ook de First Lady en haar looks op de dag van de huldiging stonden op de voorpagina van talloze media. Zo zou ze de inspiratie van haar blauwe jurk hebben van stijlicoon en voormalig first lady: Jackie Kennedy.


Volgens wetenschappers is het wel degelijk zo dat de looks invloed hebben op het stemproces. Jaren geleden werd er al vastgesteld dat het uiterlijk van een politicus een krachtige invloed heeft op de kiezer. Waarom kiezers eerder voor een knappe lijsttrekker gaan, dat was bij de wetenschappers echter nog onduidelijk. Als het aan imago- en etiquette-deskundige Anne-Marie van Leggelo ligt, is het juist heel simpel.

Volgens haar wordt de eerste indruk voor 85% bepaald door je uiterlijk en je uitstraling. Als die indruk dus positief is, zijn mensen toch eerder geneigd om te stemmen op een persoon waar ze een goed gevoel bij hebben.

Hoe hot vinden jullie het uiterlijk van onze eigen politici? Wij gingen de straat op!