Wie wil er tegenwoordig geen vlogger worden? Uit onderzoek van de HEMA blijkt dat een goede 39 procent van de Nederlandse middelbare scholieren graag zijn geld wil verdienen door filmpjes van zichzelf op het internet te plaatsen. Volgens Instagrammer en YouTube’er Aron Korff (18), bekend van het kanaal Mokkels4Mokkels, is dit ook niet zo gek: “Mensen denken vaak dat het makkelijk is. Maar dat vloggen alleen bestaat uit filmen en editen, is een misvatting.”

Indra Jager

De vlogger is zijn YouTube-kanaal begonnen toen hij zestien was en heeft binnen twee jaar tijd maar liefst 13,3 duizend volgers op Instagram verzameld. Op YouTube heeft hij ook al een aardig bereik, met 3200 abonnees. “Ik zag sketches op Instagram en dacht toen: dat kan ik ook. Uiteindelijk bleek het een stuk lastiger dan gedacht, maar ik vond het superleuk om herkenbare situaties na te bootsen en mensen te amuseren.”

Nadeel

“Ik denk dat veel mensen beginnen omdat ze denken dat ze het ook wel kunnen, maar het is meer dan alleen filmen en editen. Er zit veel meer achter. Je stelt je toch anders op; je gaat andere dingen doen en je deelt je hele leven online. Daardoor ben ik al veel vrienden verloren. Zij hoeven niet zo nodig op beeld en haken dan af. Dat vind ik echt een nadeel van het internet.”

“Ook zijn er een hoop mensen die nu opeens graag vrienden met mij willen worden, maar daar trap ik niet in. Daarnaast is het soms best lastig als mensen op bijvoorbeeld Twitter je agenda beter kennen dan jijzelf. Dan heb ik eerder getweet dat ik vier weken later naar de dokter ga en krijg ik precies op die dag een succes-tweet.”

Voordeel

Maar er zitten ook een hoop voordelen aan het werk. Zo haalt Aron veel zelfvertrouwen uit zijn sociale mediakanalen en heeft hij er een hoop vrienden bij. “Ik heb ondertussen een hoop vrienden gemaakt via het internet. Ik like dan bijvoorbeeld hun video en zet er een reactie onder en dan krijg ik een reactie terug. Zo raak je in gesprek en bouw je geleidelijk een vriendschap op.”

Buiten de vriendschappen legt social media Aron sowieso geen windeieren. “Met met YouTube-kanaal verdien ik nog niks, maar als je op Instagram eenmaal reclame maakt, verdien je er weleens wat mee. Ik krijg iedere dag wel mails van bedrijven die willen samenwerken. Daarvan kies ik er ongeveer drie per maand uit. Ik ben daarin heel kieskeurig, want het moet wel iets zijn dat ik écht leuk vind.”

Droombaan

Toch is vloggen niet zijn droombaan. “Ik zie mezelf niet iedere dag filmen, daar ben ik echt te lui voor. Ik wil gewoon leuke content maken waarvan mensen denken: dít wil ik echt zien voordat ik huiswerk ga maken. Zo heb ik net een video gemaakt waarin ik twintig redenen geef waarom je een relatie met mij zou willen. Ik zet mezelf daarin een beetje voor gek, maar dat vinden mensen juist leuk.”