Hij is niet meer weg te denken uit onze moderne maatschappij: de iPhone. Voor velen is hij van onschatbare waard, en menigeen zou zijn linkerhand nog offeren voor het laatste exemplaar. Vorige week presenteerde fabrikant Apple haar nieuwste paradepaartje: de iPhone X. Is die de moeite waard?

Arjan Ranjbar

Apple krijgt het keer op keer weer voor elkaar een flink mediacircus te creëren bij de lancering van hun nieuwste producten. Dat was dinsdag niet anders: tech-freaks keken al tijden reikhalzend uit naar de presentatie die plaatsvond in Apple’s nieuwe hoofdkantoor in Cupertino, Californië.

Apple-CEO Tim Cooke toonde de wereld in totaal drie nieuwe toestellen: de iPhone 8, de 8 Plus en de iPhone X. Maar wat is er nou daadwerkelijk veranderd?

iPhone 8

De eerste twee modellen verschillen nauwelijks van hun voorgangers, de iPhone 7 en 7 Plus. De metalen achterzijde is vervangen door glas, er zit snellere hardware in de telefoon verwerkt en ook de camera heeft een upgrade gehad.

En de iPhone X? Die is in de eerste plaats vooral heel erg duur. Mocht je ‘m nieuw in de winkel willen kopen, dan hangt daar een prijskaartje van zeker € 1159,- aan. De iPhone X is de eerste iPhone met een OLED-scherm, een energiebesparend scherm dat over de hele voorkant van het toestel loopt. Alleen aan de bovenkant is ruimte gemaakt voor een klein zwart randje, voor de selfie-camera uiteraard. Doordat het glas over de hele voorkant loopt, is er geen ruimte meer voor een home-knop. Om terug te keren naar het thuismenu swipe je met je vinger van onder naar boven over het scherm heen. Ook de vingerscan waarmee je je mobiel kon ontgrendelen zit er niet meer op.

In plaats daarvan heeft de nieuwe iPhone gezichtsherkenning, FaceID genaamd. Met een speciale camera wordt het gezicht van de eigenaar gescand. Hierna kan je ‘m ontgrendelen, enkel door naar de telefoon te kijken. Dit werkt alleen bij de eigenaar van de telefoon. Voor het donker wordt er gebruik gemaakt van een infraroodcamera, en ook met een bril of hoed op hoort de gezichtsherkenning te werken.

iPhone X

Diezelfde camera zorgt ook voor de beste kwaliteit selfies. De software die voor de camera’s wordt gebruikt berekent automatisch de lichtinstelling die het beste past bij het beeld dat je maakt.

Verder kan de nieuwste iPhone voortaan draadloos opgeladen worden, een functie die bij concurrent Samsung al een tijdje tot de mogelijkheden behoort. Ook meldt Apple dat de batterij zeker twee uur langer meegaat op een dag dan die van de voorganger.

Maar de hamvraag blijft natuurlijk: moet m’n oude iPhone nu linea recta de prullenbak in? Nou, nee. Apple kondigt met veel bombarie hun nieuwste speeltje aan, maar baanbrekend is het zeker niet. Draadloos opladen? Niks nieuws. Gezichtsherkenning? Ook al gedaan. Glas als hoofdbestanddeel? Oud kunstje. Apple probeert zich met deze move vooral in de markt te zetten als dé leverancier van topkwaliteit. Daar hangt nou eenmaal een prijskaartje aan, is de gedachte. Aangezien het hier om een compleet nieuwe versie gaat, is het ook nog maar de vraag of hij meteen naar behoren werkt.

Mocht je na dit alles toch interesse hebben: de nieuwe iPhone X is vanaf 27 oktober te bestellen, waarna die op 3 november wordt geleverd. Wees er wel snel bij, want de eerste fanatiekelingen hebben inmiddels hun plekje in de rij geclaimd.

Even voor de goede orde: wij hebben helaas geen gratis versie van de iPhone X opgestuurd gekregen door Apple.