Eberhard van der Laan heeft vorige week maandagmiddag in een brief laten weten dat hij stopt als burgemeester van Amsterdam. Hij heeft uitgezaaide longkanker en volgens zijn dokter heeft behandelen geen zin meer. Om Van der Laan een hart onder de riem te steken organiseerde Amsterdammer Caesar Bast afgelopen woensdag een mooi eerbetoon.

Remi Terhorst


De brief

In de brief van de burgemeester legt hij uit dat hij de afgelopen maanden met veel plezier zijn taken heeft uitgevoerd en dat de steun van de Amsterdammers hem enorm heeft geholpen. Hij vertelt dat hij zich ziek heeft gemeld en dat loco-burgemeester Kajsa Ollongren hem vervangt. Hij sluit de brief af met: “ Zorg goed voor onze stad en voor elkaar. Vaarwel.”

Klappen en zingen

Caesar Bast, de organisator van het evenement

De burgemeester woont in een ambtshuis aan de Herengracht in Amsterdam. Via Facebook werden Amsterdammers opgeroepen om daar naartoe te komen, om vervolgens een kwartier lang te klappen en te zingen voor de woning. ‘Aan de Amsterdamse grachten’ galmde door de Herengracht, want dat is het lievelingsnummer van Eberhard van der Laan. Op Facebook hadden zo’n tweeduizend mensen zich aangemeld voor het eerbetoon.


Liefde voor Eberhard
Toen ik zag hoeveel mensen zich op Facebook op aanwezig hadden gezet, dacht ik: ‘Wauw, Amsterdam, of misschien wel heel Nederland, houdt echt ontzettend veel van burgemeester van der Laan.’ Ik zag ontzettend veel emotionele en mooie steunbetuigingen langskomen en merkte dat Van der Laan geliefd is bij vrijwel iedereen. Als Rotterdammer reisde ik af naar Amsterdam om bij dit schitterende gebaar te kunnen zijn. Of het echt zo ontzettend druk was op de Herengracht in Amsterdam? Dat zie je hieronder!