Bijna iedereen kent ze inmiddels wel: Virtual Reality-brillen. Tegenwoordig worden ze voornamelijk nog gebruik voor entertainment door er 360 graden-filmpjes mee te kijken, of om ermee te gamen. Stichting Human Concern, gespecialiseerd in de behandeling van eetstoornissen, probeert er echter een ander doel mee te bereiken.  Zij willen door middel van de bril mensen bewust maken van het leed dat anorexiapatiënten doormaken in hun strijd tegen de ziekte.

hand-in-hand

Anorexia patiënten voelen vaak een gebrek aan steun.

In Nederland kampen ongeveer 189.000 mensen met een vorm van eetstoornis. Veel van deze patiënten hebben dagelijks te maken met onbegrip uit hun omgeving. Het gevoel dat ze niet begrepen worden door hun therapeuten, maar ook familie en vrienden, staat hun herstel in de weg. De VR-experience moet hierbij gaan helpen.

Stichting Human Concern ontwikkelde drie filmpjes waarbij je het leven door de ogen van een anorexia patiënt ervaart. In één van de filmpjes zie je hoe een meisje een maaltijd moet bereiden voor de rest van haar gezin. Zelf vertelt ze wat er in haar hoofd omgaat. Alles wordt afgewogen en regelmatig worden er hier en daar wat grammetjes weggesnoept wat weer scheelt in de calorieën.

Zie in deze video de reactie van de vader van Sarah op de filmpjes. Sarah heeft zelf anorexia gehad en kan nu eindelijk laten zien hoe dat voor haar was.