Amerika staat deze dagen op z’n kop door, wederom, een seksschandaal: Hollywood-producent Harvey Weinstein, die verantwoordelijk is voor flink wat Oscar-winnende kaskrakers, wordt door tientallen actrices beschuldigd van intimidatie en zelfs verkrachting. Het is zeker niet de eerste keer dat een bekend persoon in de VS in de problemen komt na beschuldigingen van misbruik of vreemdgaan. TMI zette vijf van de opmerkelijkste affaires en schandalen op een rijtje.

Arjan Ranjbar

Marilyn Monroe en John F. Kennedy

Marilyn Monroe geldt als één van de meest invloedrijke personen uit het Amerika van de 20ste eeuw. Velen kennen de actrice als stijlicoon en sekssymbool, die de conservatieve en preutse samenleving van de jaren vijftig liet schudden met haar verschijning. Niet gek dus dat ze zo populair was bij de mannen. Ook president John F. Kennedy was fan: de twee zouden met enige regelmaat het bed hebben gedeeld in het Witte Huis. Na de dood van de blonde actrice, die in 1962 met een overdosis medicijnen in haar bloed werd aangetroffen op haar kamer, was deze affaire voer voor speculaties: de president zou zelfs hoogstpersoonlijk achter haar dood zitten. Nadat hij een einde had gemaakt aan de relatie, zou zijn broer Robbert er met Monroe vandoor zijn gegaan. Toen ook hij er de bons aan gaf, driegde Marilyn het liefdesleven van beide Kennedy’s openbaar te maken. John zou vervolgens opdracht hebben gegeven om haar voor eeuwig het zwijgen op te leggen.

Foto: CBS PHOTO ARCHIVE/GETTY; ALFRED EISENSTAEDT/THE LIFE PICTURE COLLECTION/GETTY

Bill Cosby

Bill Cosby was ooit een gerespecteerde televisiepersoonlijkheid. Met zijn comedy-shows vervaagde hij in de jaren vijftig en zestig de scheidingslijn tussen wit en zwart. Hij was zelfs de eerste Afro-Amerikaanse comedian die zijn eigen televisieshow kreeg in de jaren zeventig. In de jaren die volgden speelde hij mee in nog een hele lijst aan series en films. Begin 21ste eeuw kwamen de eerste berichten naar buiten over de andere kant van Cosby, namelijk die van vrouwenverkrachter. Hij zou in totaal zo’n dertig vrouwen hebben gedrogeerd en misbruikt. Jarenlang betaalde hij zwijggeld aan een paar van die vrouwen om hun mond te houden. Toen in 2005 één van de slachtoffers naar buiten trad ging de beerput helemaal open: een hele rits aan vrouwen kwam met een soortgelijk verhaal naar buiten. De rechtszaak loopt nog steeds.

Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ/AFP/GETTY IMAGES

Tiger Woods

Hij stond jarenlang bekend als de ideale schoonzoon: welbespraakt, een keurige atleet, netjes gekleed: Tiger Woods was om door een ringetje te halen. De man was een tijd de beste golfer ter wereld, misschien wel de beste ooit. Hij sleepte toernooi na toernooi en cheque na cheque binnen trouwde in 2004 met een Zweeds model en kreeg met haar twee kinderen. Kort samengevat: het leven lachte ‘m toe. Misschien is de faam hem op een gegeven moment naar het hoofd gestegen, wie zal het zeggen. Feit blijft wel dat Woods ervan hield om de bloemetjes flink buiten te zetten. Eind 2009 kwamen de eerste berichten naar buiten, en toen ging het snel: hij zou uiteindelijk met zeker 120 (!) vrouwen een buitenechtelijke affaire hebben gehad. Gek genoeg bleef zijn vrouw ‘m altijd trouw, tot naar buiten kwam dat hij seks had gehad met de 21-jarige dochter van de buren. Het was de spreekwoordelijke druppel: de twee scheidden in de zomer van 2010.

Bill Clinton

Als je eens wat dieper de geschiedenisboeken van het Witte Huis induikt kom je er achter dat er flink wat schandalen kleven aan het presidentschap van de Verenigde Staten. Misschien wel het bekendste is dat van Bill Clinton, president tussen 1993 en 2001. Hij schijnt tussen 1995 en 1997 een seksuele relatie te hebben gehad met zijn toenmalige secretaresse, Monica Lewinsky. Een jaar later kwam het schandaal naar buiten en Amerika smulde ervan: bijna een maand lang ging het in de media nergens anders over. Clinton voelde zich genoodzaakt te reageren op de aantijgingen: tijdens een persconferentie ontkende hij, met zijn vrouw Hillary aan zijn zijde, dat hij ooit seks heeft gehad met Lewinsky. Later kwam naar buiten dat dit gelogen was: een leugen die hem de rest van zijn presidentschap en latere leven zou blijven achtervolgen. Hillary heeft later nog geprobeerd de naam Clinton te zuiveren door zelf mee te doen aan de presidentsverkiezingen. Volgens sommigen hebben de avonturen van haar man er mede voor gezorgd dat deze droom nooit is uitgekomen.

George Michael

Hij staat voor altijd in het collectieve geheugen gegrift van vrouwen (en mannen) wereldwijd: George Michael. Als onderdeel van het pop-duo Wham! scoorde hij in de jaren tachtig en negentig wereldwijd hits en verkocht hij miljoenen platen. Zijn bekendste nummer kennen we natuurlijk allemaal: Last Christmas is een klassieker die ieder jaar weer onder vele kerstbomen wereldwijd wordt mee geblèrd. In 1997 komt Michael groot in het nieuws voor iets anders dan zijn zangkwaliteiten: hij wordt tijdens een undercoveractie van de politie van een openbaar toilet geplukt wegens ‘onzedelijke handelingen’ met een man. Meteen is het voorval wereldnieuws. Michael besluit van de aandacht gebruik te maken om zich publiekelijk uit te spreken over zijn homoseksualiteit. Later profileert de zanger zich als voorvechter voor homorechten. Hij stierf eind vorig jaar, op Eerste Kerstdag.