Officieel begint het morgen pas: carnaval. Maar in het Zuiden van het land is het de hele week al feest. Daar kan het niet gek genoeg zijn en nemen veel mensen vrij om van alle gekkigheid te kunnen genieten.

Fleur Smakman

Zuiderlingen zijn er mee opgegroeid, op de basisschool was er een carnavalsoptocht en een feest. Wat dat betreft hebben Zuiderlingen zo’n 20 jaar voorsprong op de feestgangers uit het Noorden. Zij weten inmiddels waar en hoe ze het beste carnaval kunnen vieren en wat de do’s en don’ts zijn. Speciaal voor de Noordelingen zetten wij de belangrijkste plekken en tips op een rijtje.

Plek

Als je het aan inwoners van Brabant of Limburg vraagt is dit natuurlijk een belangrijk punt. Ga je naar Oeteldonk, Lampegat of toch Kielegat ? Er kan een groot verschil in zitten. Maar voor alle plekken geldt eigenlijk: het is een dolle boel. Verwacht heel veel optochten, tenten, prins en prinses carnavals. Natuurlijk kun je ook naar de kleinere dorpjes gaan: daar is het wat knusser, maar als je er niet vandaan komt voel je je misschien niet helemaal thuis.

Oeteldonk (Den Bosch)
Zaterdag
10:11 Effe plèkke bij de bouwers. Neem een kijkje bij hoe de carnavalswagens worden gebouwd.
19:55 D’n Opwermer. Muziek met een knipoog naar carnaval.
20:11 Carnavalsconcert Heineken Fanfare. Een concert uitgevoerd door de Heineken Fanfare.

Zondag
13:30 Têttermiddag. Louchje treedt op en de muziek wordt toeterend verzorgd.

Voor meer informatie over de activiteiten in Oeteldonk, klik hierrr.

Kielegat (Breda)
Zaterdag
14:40 Intocht Prins Daan
20:00 Bal Festival

Zondag
15:00 Brakkenbal en prijsuitreiking Brakkensliert
15:11 Kielegats muziekfeest op de Markt
20:00 Hossen op de Markt
20:44 Proosten met de Prins

Voor meer informatie over de activiteiten in Kielegat, klik hier.

Lampegat (Eindhoven)
Zaterdag
11:00 D’n VurTocht. Opwarmingsfeest.
Ontvangst Stadsprins op hoofdstatie
20:00 KICKZ! Voor jonge carnavalvierders van 12 t/m 17 jaar

Zondag
12:00 Snert op de Mert
Lampegats Markiezenbal
20:00 KICKZ! Voor jonge carnavalvierders van 12 t/m 17 jaar

Voor meer informatie over de activiteiten in Lampegat, klik hier.

Kleding

Echte carnavalfanaten maken hier een sport van en kopen voor elke dag een ander pak. Als je nou denkt: ik vind het wel goed, dan koop je gewoon een geweldig pak en houd je die alle dagen aan. Tip: koop een onesie, het kan nogal koud worden de komende dagen en daarmee zit je goed ingepakt. Natuurlijk zijn er ontzettend veel websites waar je een pakje kunt kopen, maar als je eens echt wil uitpakken met iets bijzonders kun je ook altijd voor een niet al te hoge prijs een pak huren voor een dag.

Drank (NIX18)

Eigenlijk is carnaval net après-skiën, voor de liefhebbers onder ons. Veel Flügel, bier en nog meer bier. Neem genoeg geld mee want je krijgt het niet voor niks. En als je nog geen 18 bent? Het schijnt dat dat nog weleens door de vingers wordt gezien tijdens carnaval, maar dat heb je niet van ons gehoord!

Muziek

Heel wat slechte hits zullen er voorbij komen maar tijdens carnaval is dat allemaal toegestaan. Bijna iedereen kent de muziek uit zijn hoofd en zingt luidkeels mee. Het zal dan ook niet lang duren voordat je het te pakken hebt en lang na de carnaval zal het nog in je hoofd blijven rondspoken.

Of je nu uit het Noorden of het Zuiden komt, het belangrijkste is: maak er een feestje van! Hier vast een nummertje om in de sfeer te komen: