Gisterenavond werd de Engelse stad Manchester getroffen door een aanslag. Net na het concert van Ariana Grande in de Manchester Arena ging er een bom af. Het doel van de dader leek duidelijk: zoveel mogelijk (jonge) slachtoffers maken. Er vielen minimaal 22 doden en 59 gewonden. De aanslag is inmiddels opgeëist door IS. Vanuit alle uithoeken van de wereld wordt hulp geboden en medeleven getoond. Hier een overzicht van wat er allemaal is gebeurd na de aanslag.

Femke Visser

#ManchesterMissing

Ariana Grande is nog maar net van het podium gestapt en dan gebeurt het. Buiten de concertzaal is een enorme explosie te horen. Concertbezoekers schieten direct in paniek en rennen alle kanten op. Een van de getuigen zegt in een reactie: “Er was een grote flits. Ik hoorde de knal niet eens. Ik dacht bij mezelf: wat is dit nou?”

In alle chaos raken veel mensen hun kinderen, vrienden of familieleden kwijt. Met de hashtag #ManchesterMissing wordt geprobeerd vermiste personen weer terug te vinden. Om hoeveel vermisten het nog gaat is niet duidelijk.

#RoomForManchester

Ook bieden lokale bewoners en taxibestuurders hun diensten aan onder de hashtag #RoomForManchester. Op deze manier kunnen gestrande concertbezoekers onderdak vinden. Nabijgelegen hotels en B&B’s bieden ook onderdak aan mensen die dat nodig hadden. Sollin en Abbey vertellen tegen de BBC: “We wonen om de hoek. We zijn meteen naar buiten gegaan om mensen onderdak aan te bieden. We hadden warme dekens en thee. Ze konden bij ons bijkomen en naar huis bellen.” Verschillende taxibestuurders gaven gratis ritjes aan mensen die graag naar huis wilden of naar het ziekenhuis moesten.

Reacties

Over de hele wereld wordt geschokt gereageerd op de aanslag. Zowel politici als artiesten laten op social media weten de slachtoffers te steunen en te walgen van deze daad. Ariana Grande tweette zelf het volgende: “Gebroken. Het spijt me uit het diepst van mijn hart. Ik heb er geen woorden voor.” Onder anderen Chris Brown, Selena Gomez en Harry Stylen tonen hun steun op Twitter.

Ook laten diverse politici weten mee te leven met de slachtoffers. Mark Rutte tweet: “Verschrikkelijk nieuws uit Manchester, waar mooie avond eindigt in een drama. Gedachten bij slachtoffers. Net PM May ons medeleven betuigd.” Donald Trump noemt de aanslag een daad van “evil losers”. De nieuwe president van Frankrijk, Emmanuel Macron, zegt dat zijn gedachten bij de Britse bevolking, de slachtoffers en hun dierbaren zijn.

Manchester United vs Ajax

Ondanks de aanslag gaat het duel tussen Manchester United en Ajax voor de Europa League morgen gewoon door in Stockholm. De Britse club zei diep geschokt te zijn over de gebeurtenissen. Het persmoment dat voor vandaag gepland stond in de hoofdstad van Zweden is wel afgelast. “From Amsterdam with love to Manchester”, tweet Ajax vanochtend. “Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en de nabestaanden van alle betrokkenen.”

Langzaamaan worden de eerste namen van de slachtoffers bekend. Er zijn zeker twaalf kinderen onder de zestien jaar zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd. Onder de doden bevinden zich een meisje van achttien en een meisje van acht jaar oud. Volgens persbureau Reuters heeft IS de aanslag opgeëist. Of de dader inderdaad een IS-strijder was, is nog niet bekend.