Gisteren hebben alle examenkandidaten hun uitslag gekregen. Voor de één betekende dit dat de vlag uit kon, terwijl het voor jou misschien een teleurstellend telefoontje bleek. Maar heb je er ooit over nagedacht hoe je leraar er dan bij zit? Zie het hier!

Video: Lauren Verbrugh en Niels van Steijn, Tekst: Indra Jager.

Ben jij nou niet geslaagd? Lees onderstaande redenen om je pijn iets te verlichten.

1. Ook al voelt het zo, je bent écht niet de enige. In totaal zakte in 2016 namelijk 7,3 procent van de leerlingen. Er deden ongeveer 210 duizend mensen eindexamen, wat dus betekent dat maar liefst 28.767 leerlingen zijn gezakt. Op het vmbo haalden de minste leerlingen (4,8 procent) het niet, in tegenstelling tot havisten (11,4 procent). Van de vwo’ers zakte 8,8 procent. Zie je wel?

2. Een beetje flauw, maar zeker niet verkeerd: je mag maar liefst twee keer op examenreis!

3. Je hebt ook gewoon nú al zomervakantie.

4. Komt de middelbare school echt je neus uit? Schrijf je in voor de vavo. Op die manier doe je tóch iets nieuws – waar je je waarschijnlijk op had ingesteld -, zit je niet meer in dat ‘schoolsfeertje’ en studeer je op je eigen tempo.

5. Je bent straks echt een pro in de vakken waar je nu op bent gezakt.

6. Ook heb je een jaar langer om te bedenken wat je graag wilt doen na de middelbare school. Wordt het bedrijfseconomie, journalistiek, biologie, Engels, geneeskunde of misschien juist wel iets creatiefs?

7. Het is een moment om te leren! Want waardoor ben jij gezakt? Heb je gewoon te weinig gedaan (motivatieproblemen), ben je slecht in bepaalde vakken, heb je eigenlijk al die tijd een te hoog niveau gedaan of heb je misschien wel faalangst? Probeer de oorzaak aan te pakken en haal je examen volgend jaar met vlag en wimpel (letterlijk)!