Morgen viert Koning Willy-Alexander zijn vijftigste verjaardag en dat moet natuurlijk gevierd worden! Zoals gewoonlijk kleuren de straten in Nederland oranje tijdens Koningsdag en kan er overal dik gefeest worden. Hierbij een paar leuke feitjes over dit oranje partyspektakel. 

Femke Visser

Koning viert groots verjaardagsfeest

Wim-Lex geeft niet zomaar een feestje ter ere van zijn verjaardag. Eind februari nodigde hij alle Nederlanders die ook op 27 april een ‘kroonjaar’ (20, 35, 40, 50 etc.) vieren uit zich aan te melden om dit met onze vorst te vieren. Toen de aanmelding op 3 maart sloot hadden maar liefst 11.493 mensen zich aangemeld. De gelukkige 150 winnaars hebben inmiddels bericht gekregen en zijn op vrijdag 28 april welkom in het Koninklijk Paleis Amsterdam om met de Koning te genieten van een diner. Na het diner is het paleis nog vijftig uur geopend voor het publiek om er een kijkje te nemen. 

Waar is de Koning te vinden op Koningsdag?

Op Koningsdag is de Koning samen met zijn familie te vinden in Tilburg. Om 11:00 arriveert de koets op Tilburg Centraal en van daaruit lopen ze een rondje door de stad. De Koninklijke familie zal onder andere kunnen genieten van het Brabantse Carnaval, worden ze toegezongen door het Euregio Jeugdorkest en mogen Tilburgse leerlingen en studenten hun eigen uitvindingen aan ons staatshoofd laten zien. Om 12:40 begint de finale onder leiding van de enige echte Guus Meeuwis. 

Actie tegen het woord ‘bezet’

Een stukje straat afbakenen als je daar wil gaan staan met de vrijmarkt is niet zo’n gekke zaak. Even snel het woordje ‘bezet’ op de straat krijten lijkt dan ook geen gruweldaad. Toch is een actiegroep in Amsterdam hier tegen in opstand gekomen. Vrij van Bezet, zoals de groep heet, zijn namelijk niet tegen het reserveren van een plekje, maar tegen het gebruik van het woordje ‘bezet’. Zo vlak Dodenherdenking en Bevrijdingsdag vinden zij dat het woord ‘bezet’ een negatieve betekenis heeft. Ze worden gesteund door het 4 en 5 mei-comité en roepen iedereen op om plekken te reserveren met de woorden ‘vrij voor’.

Foto: FaceBook Vrij van bezet

Regels voor het ophangen van je vlag

Nederland kent geen strikte regels als het gaat om het uithangen van de vlag. Zo ben je vrij om na het behalen van je examens gewoon een vlag uit het raam te hangen. Zolang je er maar voor zorgt dat de vlag de grond niet kan raken en het verkeer niet hindert ben je nooit strafbaar voor het uithangen van je vlag.

Voor Rijksgebouwen, zoals stadsdeelkantoren en stadstorens gelden wel regels. De Minister-President bepaald hoe en wanneer hier vlaggen mogen uithangen. Dit is over het algemeen alleen op feestdagen zoals Koningsdag. Gebruikelijk is dan dat er een oranje wimpel aan de vlag hangt en dat hij niet tussen zonsondergang en zonsopgang uithangt. Het idee is dat burgers dit protocol als richtlijn aanhouden, maar je bent niks verplicht. Gewoon lekker uithangen die vlag dus!

Waar komt Koningsdag vandaan?

Wist je dat Koningsdag eigenlijk is begonnen als Prinsessedag? Deze vond voor het eerst plaats op 31 augustus 1885, vijf jaar na de geboorte van Prinses Wilhelmina. Toen zij Koningin werd in 1890 veranderde de naam in Koninginnedag. De naam van de feestdag is toen lang niet meer veranderd, alleen de datum werd anders toen Koningin Juliana aan de macht kwam. Zij koos ervoor om de feestdag op haar verjaardag, 30 april te vieren. Beatrix hield deze traditie in stand, haar eigen verjaardag is in januari. Toen Willem-Alexander Koning werd in 2013 veranderde de datum naar zijn verjaardag, 27 april.

Hopelijk heb je nu iets opgestoken over Koningsdag. Of je nou een rondje gaat lopen op de vrijmarkt, of keihard gaat feesten, het belooft in ieder geval weer een grandioos feest te worden! Wij van TMI zijn in het centrum van Utrecht te vinden met een aantal toffe acties. Volg onze Snapchat: TMI.news om te zien waar wij uithangen!