Je middelvinger opsteken naar vrienden doen we allemaal wel eens. Je middelvinger opsteken naar iemand die je niet kent kan je maar beter niet doen. Maar of het nou naar een vriend of een vreemde is, als professioneel atleet is het sowieso vaak niet verstandig om dit geintje uit te halen.

Ruben de Regt

Een topsporter die het in zijn hoofd haalt om iemand in het openbaar de vinger te geven wordt vaak zelf op de vingers getikt. Sommigen komen er wel mee weg maar vaak staat er een hoge boete te wachten op de atleten. We gaan kijken naar vijf atleten in verschillende sporten die betrapt zijn op ‘flipping off’.

  1. Dele Alli (Voetbal)

Een van de meeste recente topsporters die betrapt is op het geven van de middelvinger aan iemand terwijl hijzelf op het veld staat. De profvoetballer beweerde dat het een grap was. Hij zou z’n middelvinger hebben opgestoken richting zijn vriend en oud-teamgenoot Kyle Walker. Ondanks dat hij zijn excuses heeft aangeboden kreeg de speler van Tottenham Hotspur een boete van omgerekend ongeveer € 4300,-. Daarnaast kreeg de Engelsman een schorsing van één wedstrijd bij zijn nationale elftal.

Dele Alli. Foto via Daily Mirror

  1. Hayden McCormick (Wielrennen)

De wielrenner werd tweede in de Rutland-Melton Cycle Classic. Dat vond hij niet heel leuk en besloot toen zijn middelvinger op te steken naar Daniel Fleeman die eerste werd. Maar waarom zou je zoiets als topsporter doen? Het zou om een misverstand zijn gegaan waarin McCormick niet had verwacht dat Fleeman op het einde zou sprinten om de race te winnen. Tijdens de race vroeg McCormick namelijk aan Fleeman of hij een sprint zou trekken aan het einde. Fleeman verstond McCormick verkeerd en zei toen nee. Een middelvinger was het vervolg. Uiteindelijk bood McCormick wel zijn excuses aan.

Hayden McCormick. Foto via Sportnieuws.nl

  1. Marcus Smart (Basketball)

De basketballer van de Boston Celtics kreeg de dikste boete van dit lijstje. Nadat hij werd betrapt op het opsteken van zijn middelvinger naar iemand uit het publiek, moest hij omgerekend ruim 21.000 euro betalen. De Amerikaan heeft al een keer eerder ruzie gehad met een fan. Een duur geintje dus voor de basketballer en een veel groter bedrag dan wat Dele Alli neer moest leggen.

Marcus Smart. Foto via Sports Illustrated

  1. Marshawn Lynch (American Football)

Nog een Amerikaanse atleet die een groot bedrag moest betalen. Hij stak niet één maar zelfs twee middelvingers op richting de tegenstanders! Lynch, die in de Verenigde Staten bekend staat als Beast Mode, kreeg een boete van ruim 10.000 euro. De tegenstanders van die wedstrijd waren de Tennessee Titans. Beast Mode speelt voor de Raiders die de wedstrijd ook nog eens hadden gewonnen. Misschien was het toch verstandiger om het niet te doen ook al kan Lynch de boete met zijn salaris makkelijk betalen. Daarnaast is dit een van de vele boetes die de atleet inmiddels heeft gekregen.

Marshawn Lynch. Foto via Sports Illustrated

  1. Santo Condorelli (Zwemmen)

Wie is Santo Condorelli? Waarschijnlijk is hij de atleet met het meest opmerkelijke ritueel. Voor elke wedstrijd steekt de Canadees zijn middelvinger op naar zijn vader. En zijn vader doet dit ook altijd terug naar zijn zoon. Volgens de zwemmer kwam zijn vader op het idee om dit te doen. Het was bedoeld om het zelfvertrouwen te vergroten. Hij moest maling hebben aan de andere zwemmers. Condorelli vertelde dit aan de pers in zijn thuisland. Ze doen dit al sinds de olympische zwemmer klein is. Hij doet het tegenwoordig discreet alsof hij z’n zwemmuts goed op zijn hoofd zet (zie foto). Voor zover als bekend is heeft hij hiervoor geen boete gekregen.

Santo Condorelli. Foto via @ashfromTO (twitter)