Vannacht werden de Oscars voor het eerst ook op Nederlandse televisie uitgezonden. Dat is al een opvallend feit an sich, maar daar bleef het natuurlijk niet bij. Zo waren er de meest prachtige looks op de rode loper te bewonderen, staken de celebs hun politieke mening weer niet onder stoelen of banken en werd als klap op de vuurpijl een Oscar aan de verkeerde film gegeven. Kijk je mee naar de opmerkelijkste dingen tijdens de uitreiking van de meest prestigieuze filmprijs van Amerika?

Indra Jager

1. Aaaaaaawkwaaaaaard
Ten eerste kunnen we de (volgens Volkskrant) ’historische blunder’ natuurlijk niet ongemoeid laten. Uitreikers Faye Dunaway en Warren Beatty gaven de Oscar voor beste film namelijk aan La La Land, terwijl tijdens de speeches duidelijk werd dat er kaartjes waren verwisseld. Niet de film met Emma Stone en Ryan Rosling in de hoofdrol had recht op de Oscar, maar Moonlight: een film over een zwarte homoseksuele jongen in een achterbuurt in Miami. Auwch…

2. Politiek statement
Daarnaast werd het ook weer pijnlijk duidelijk hoe Hollywood over het beleid van hun president denkt. Verschillende genomineerden droegen een blauw lintje van American Civil Liberties Union, een Amerikaanse burgerrechtenorganisatie die in juridisch verzet kwam tegen Trumps inreisverbod, om zo hun steun te betuigen.

Voor host Jimmy Kimmel was de politieke situatie in de Verenigde Staten een makkelijke manier om het publiek om zijn vinger te winden. Zo vertelde hij aan de Zweedse cameraman: ‘We vinden het heel erg, wat er in Zweden is gebeurd’.

Ruth Negga met een lintje op haar Valentino @ Getty Images

3. Jongste winnaar ooit
La La Land mocht zes Oscars in ontvangst nemen, waaronder die voor beste regie. Deze mag de 32-jarige regisseur Damien Chazelle op zijn schoorsteen zetten, waarmee hij de jongste winnaar ooit is.

Damien Chazelle met zijn Oscar @ EPA

4. Klappen zonder kipfilet-effect
Twitter gaat los na het zien van deze video. Nicole Kidman klapt namelijk op een wel excentrieke wijze…

5. Meest opvallende looks
De uitreiking van de Oscars zou niet compleet zijn zonder de extravagante outfits van de genomineerden. Ze showen hun looks van de duurste, meest exclusieve designers, visagisten en haarstylisten op de rode loper, waar de pers gretig plaatjes schiet. Hieronder vind je de, in onze ogen, best gelukte creaties.

Isabelle Huppert in Armani Privé @ Getty Images

Hailee Steinfeld in Ralph & Russo @ Getty Images

‘Beste actrice’ Emma Stone in Givenchy Haute Couture @ Getty Images

Welke look vind jij het mooist?