Ja, goede vraag. Nou, even in het kort, want Bitcoin is al ingewikkeld genoeg en ingewikkelde dingen moet je niet langer maken dan ze zijn.

Stan Marks

Dus eerst: wat is nou een Bitcoin. Bitcoin is een beetje als een dickpic. Normaal zit-ie in je broek, maar nu is-ie digitaal. Maar een Bitcoin is geld en geen piemel. En geld ruilen we tegen dingen en dat noemen we handel. Volg je de metafoor nog? Heel simpel tot nu toe.

De meeste mensen brengen hun geld allemaal naar de bank, want als je superrijk bent en je moet alles onder je matras verstoppen, dan slaap je toch een stuk minder lekker. En omdat niemand arm wil lijken, zet iedereen z’n geld maar op de bank. Logisch toch.

Maar sinds de financiële crisis van een paar jaar geleden vinden we banken klootzakken. Stel dat de bank Job heet. En Job zit bij je in de klas. Om de beurt halen jullie frikandelbroodjes in de pauze en Job houdt bij wie dat wanneer doet in een boekje. Aan het einde van de maand betalen jullie elkaar dan terug. Wat een goeie pik is die Job. Of toch niet? Want aan het einde van de maand staat in Job’s boekje dat hij wel heel veel heeft betaald. Misschien is dat ook wel zo, maar wie controleert dat?

Daarom heeft Bitcoin de Blockchain, om te voorkomen dat eikels zoals Job de boel niet kunnen bedriegen. Die Blockchain is in principe het boekje dat Job bijhield, maar dan heeft iedereen een kopie op zijn computer. Als iemand rommelt met de cijfers in dat boekje, dan ziet iedereen dat meteen.

De Blockchain wordt dus niet door één partij, zoals de bank, gecontroleerd, maar door iedereen die meedoet. Die kunnen we dus altijd vertrouwen en dat is natuurlijk heel gaaf.

Één Bitcoin is trouwens niet evenveel waard als een dollar of een euro, maar je kunt er echt allemaal waarden aan verbinden. Een stukje van een Bitcoin kan bijvoorbeeld evenveel waard zijn als zes kamelen, het dorpshuis van Roelofarendsveen of gewoon de inhoud van je spaarvarken. Het kan allemaal. Wat een tijd om in te leven.

Simpel, toch?