Vanochtend werden er twee leerlingen van vijftien en zestien jaar gearresteerd op het IJburg College in Amsterdam. Zij zouden samen met een groep leerlingen spullen in de school hebben gesloopt. Dit is zeker niet de eerste keer dat een examenstunt te ver ging. Wij hebben er vier voor je op een rijtje gezet.

Femke Visser

1. Jongen brengt echt wapen naar examenstunt

Tijdens een examenstunt in Alphen aan den Rijn vorig jaar nam een 19-jarige jongen een echte revolver mee naar school. De politie arriveerde in kogelwerende vesten ter plaatsen, maar al snel bleek het wapen niet te werken. Het pistool werd afgepakt en hij kreeg een proces-verbaal wegens verboden wapenbezit.

2. Goed georganiseerde examenstunt loopt uit op ravage

De examenstunt die vorig jaar georganiseerd werd op het Revius Lyceum in Doorn verliep ook niet onopgemerkt. Een groep van ongeveer vijftig leerlingen brak in op het schoolterrein. Op het sportveld bouwden zij een kampvuur en dronken ze alcohol. “Dit was te merken aan de hoeveelheid bierflesjes en scherven op ons sportveld, waarbij het nog maar de vraag is of wij deze weer snel in gebruik kunnen nemen”, zei de rector tegen Nieuwsblad De Kaap. Ook gingen de leerlingen illegaal de bouwplaats van het nieuwe schoolgebouw op. Opvallend was dat de politie die avond geen actie heeft ondernomen, terwijl de groep voor aardig wat overlast zorgde.

3. Examenstunt of aanslag?

Vorig jaar sloeg de twijfel op scholengemeenschap De Rietlanden in Lelystad toe: is dit een examenstunt of een aanslag? Een groep scholieren stormde de aula binnen. Zij hadden bivakmutsen op en gooide rookbommen in het rond. Door de rook ging het brandalarm af. Veel leerlingen raakten in paniek, omdat zij dachten dat het om een aanslag ging. De school heeft tegen elke betrokken leerling aangifte gedaan. In een brief naar de ouders werd de actie als schandalig bestempeld.

4. Stripper op examenstunt

De leerlingen van Scholengemeenschap Het Rhedens pakten de examenstunt goed aan, zij huurde namelijk een stripper voor hun examenstunt. Benieuwd hoe dat eruit zag? Check dan het filmpje hier beneden.