Kindermishandeling is iets waar niet veel over gesproken wordt, omdat het vaak niet wordt gezien. Maar toch worden er ieder jaar 119.000 kinderen tot 18 jaar mishandeld in Nederland, dat is ongeveer 1 kind per klas. Deze week is het de week tegen kindermishandeling. Wat is kindermishandeling nou precies, waaraan kun je het herkennen en wat kun je er tegen doen?

Wat is kindermishandeling?

Kindermishandeling kan op verschillende manieren plaatsvinden. Het kan lichamelijk zijn maar ook geestelijk. Als ouders je uitschelden, lichamelijk pijn doen, je geen eten krijgt of er is thuis veel ruzie, is dit kindermishandeling. Kindermishandeling valt te onderscheiden in:

Lichamelijke mishandeling – Alle vormen van lichamelijk geweld.
Emotionele mishandeling – Een volwassen persoon maakt een kind opzettelijk bang, scheldt een kind regelmatig uit en doet vaak afwijzend en vijandig.
Lichamelijke verwaarlozing – Een kind krijgt niet de zorg en verzorging die het nodig heeft.
Emotionele verwaarlozing – Een kind krijgt geen of een tekort aan positieve aandacht. Het negeren van de behoefte van het kind aan liefde, warmte, geborgenheid. Hieronder valt ook de situatie waarbij een kind getuige is van geweld tussen ouders en verzorgers.
Seksueel misbruik – Een volwassen persoon dringt een kind seksuele aanrakingen op.

Al deze vormen van kindermishandeling zijn strafbaar. In de rechten van het kind staat dat je het recht hebt om veilig te zijn. Als je te maken krijgt met kindermishandeling wordt dit recht dus aangetast. Wanneer je zonder veilige omstandigheden opgroeit, kun je hier de rest van je leven last van blijven houden.

Hoe herken je het en wat kun je doen?

Het is vaak lastig te herkennen of iemand mishandeld wordt. Vaak schaamt het slachtoffer zich om erover te praten omdat hij misschien bang is dat anderen denken dat hij zich aanstelt of dat zijn ouders nog bozer worden. Toch is het heel belangrijk dat er over gepraat wordt! Maar hoe herken je het? Er zijn een aantal signalen waarop je kan letten als je een vermoeden hebt dat iemand in je omgeving wordt mishandeld:

Lichamelijk

 • Blauwe plekken, wondjes
 • Vaak ziek
 • Buikpijn
 • Ruikt niet lekker, vieze kleding, vies haar
 • Hongerig
 • Moe

Gedrag

 • Moeite met concentreren
 • Agressief
 • Nerveus
 • Depressief
 • Angstig
 • Wantrouwend
 • Weglopen van huis
 • Drugs- en/of alcoholmisbruik

Deze signalen zijn alleen een hulpmiddel om te herkennen of iemand wordt mishandeld. Maar zeker weet je het nooit. Kinderen die worden mishandeld durven vaak zelf geen hulp te zoeken, daarom zal de omgeving extra alert moeten zijn. Als je twijfelt of iemand wordt mishandeld, kan je het beste iemand in vertrouwen nemen en er over praten. Op iedere school is een vertrouwenspersoon. Hij of zij helpt jou met de twijfels waar je mee zit. Vind je dit een te grote stap? Je kan altijd (anoniem) de Kindertelefoon of het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling bellen. Zij geven je advies over je twijfels en helpen je verder.

Help! Ik word zelf mishandeld, wat moet ik doen?

Het is niet jouw schuld. Niemand mag jou pijn doen op wat voor manier dan ook. Degene die jou mishandelt, is fout en schuldig. Jij hebt recht op een veilige warme omgeving. Dit staat vastgelegd in het Verdrag voor de rechten van het kind en is opgeschreven door de Verenigde Naties. Als iemand jou deze rechten ontneemt, is hij strafbaar. Degene die jou pijn doet, is dus degene die schuldig is, niet jij. Jij hebt recht op hulp en steun!

Het is ontzettend lastig om hulp te zoeken. Je schaamt je en je denkt dat het jouw schuld is. Je kan dit niet alleen aan! Neem iemand in vertrouwen en praat erover. Bijvoorbeeld je beste vriend of vriendinnetje, je oom of tante, je opa of je oma. Staan deze mensen te dichtbij en is het te moeilijk om het tegen hen te vertellen? Op iedere middelbare school is een vertrouwenspersoon, die samen met jou naar hulp gaat zoeken. Wil je liever anoniem blijven of alleen even je verhaal kwijt? De Kindertelefoon is er voor jongeren tot achttien jaar en zij zullen naar jouw verhaal luisteren en je helpen. Ben je in gevaar? Bel dan altijd 112!

Bij RTL Late Night werd dit onderwerp ook al aangesneden.